Home » Blog » Communicatie problemen » Voel je je eenzaam in de relatie? Leer de 5 talen van de liefde spreken.

Voel je je eenzaam in de relatie? Leer de 5 talen van de liefde spreken.

door | 9 okt, 2020 | Communicatie problemen, Tips voor een Goede relatie

Voel je je eenzaam in de relatie? Leer de 5 talen van de liefde spreken.

 

Dick: “Ik ben van nature zorgzaam, vind het fijn om mijn liefde te laten blijken met kleine gebaren: een kopje thee, een aai. Het lijkt alsof Bea dat helemaal niet bevalt. En zelfs soms verstikkend vindt, die zorg. Zij wil graag goede gesprekken, valt er over dat ik soms tijd nodig heb om bij mijn gevoel te komen. Ik zit dan in mijn hoofd, voor mij duurt het soms langer om woorden te vinden. Ik heb het gevoel dat ik het nooit goed kan doen.”

Herken je dit? Dat je voor jouw gevoel juist lieve, kleine dingen doet, maar dat je geliefde toch ontevreden is. Je begrijpt niet waarom. Ik vertelde Dick dat de liefdes-taal van Bea misschien wel ‘positieve woorden’ zijn en dat zijn liefdes-taal waarschijnlijk ‘hulpvaardigheid’ is.

Dat we verschillende liefdestalen “spreken” heeft Dr.Gary Chapman, een bekende Amerikaanse relatietherapeut, ontdekt. Hij stelt dat er vijf talen van liefde zijn en beschrijft die in zijn bestseller “The Five Love Languages”. Volgens hem is het geheim van een goede relatie dat je in staat bent om je liefde te betuigen aan je partner op een manier die je partner begrijpt. Hij noemt dit communiceren met de 5 talen van de liefde.

 1. Positieve woorden
  Weten dat je partner van je houdt, is voor jou niet genoeg. De woorden “Ik hou van jou” horen, is wat jij nodig hebt. Het horen wat je goed doet, wat iemand aan jou waardeert, dat geeft jou steun en vleugels. Het kunnen uiten wat jou bezig houdt “in woorden”, is voor jou ook heel belangrijk. Je communiceert door middel van woorden en taal. Dat is zelfs belangrijker dan een knuffel. Dus geef iemand die deze liefdes-taal spreekt, veel complimenten, waardering met woorden en kijk uit met beledigingen of woorden die niet goed vallen.
 2. Tijd en aandacht
  Jij vindt het fijn om onverdeelde aandacht te krijgen. Samen lekker op de bank een goede serie kijken met hapje en drankje erbij. In het bijzijn van je partner geniet je tot in je tenen! Je voelt je geliefd en gewaardeerd. Kijkt jouw partner op zijn mobiel, luistert hij met een half oor of zijn z’n gedachten ergens anders, dan gaan bij jou de haren overeind staan. Dus besef dat je diegene geen groter cadeau geeft, dan echt te luisteren en je aandacht erbij te hebben.
 3. Cadeautjes geven/ krijgen
  Krijg jij vaak cadeautjes van je partner? Worden deze met liefde en aandacht uitgezocht? Zit er een royaalheid en attentheid in dit gebaar? Grote kans dat jouw partner deze liefdes taal heeft en geniet van het uitkiezen van persoonlijke cadeautjes. Haar gezicht straalt als jij met een bos bloemen of met een uitnodiging voor een lekker etentje thuiskomt. “She is not amused” als je jullie trouwdag of haar verjaardag mist of onbelangrijk maakt.
 4. Hulpvaardigheid
  Kan een kopje thee, de vuilnis bakken buiten zetten, een uiting van liefde zijn? Zeker weten! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdes-taal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die zij het liefste hoort, zijn: ‘Wacht, laat mij dat maar even doen’. Vergeetachtigheid, slordigheid, beloften niet nakomen en haar/hem nog meer werk bezorgen, zullen irriteren en de relatie geen goed doen.
 5. Lichamelijke aanraking
  Een hand op zijn been, een knuffel bij thuiskomst, een oprechte kus bij het na bed gaan: fysieke momenten van contact is voor personen een blijk van liefde. Sommige mensen zijn veel fysieker dan anderen, ze voelen zich geliefd en gewaardeerd, als er even dat moment van contact is.
  Als dat niet jouw voornaamste liefdes taal is, dan is het belangrijk dat je toch af en toe deze ‘bewijsjes’ van liefde aan je partner geeft.

Wat is jouw taal van de liefde? En die van je partner?

Kijk eens of je daar de komende 2 maanden heel bewust aandacht aan kan geven. Verwacht niet meteen een verbetering.  Als je elkaar al heel lang niet begrijpt of gewaardeerd hebt, dan kan het even duren voordat jullie je meer geliefd voelen. Het kan zijn dat je een schild hebt opgebouwd rond je hart ter bescherming en moeten er eerst ‘gestapelde’ irritaties en pijnplekken verwerkt worden.

Merk je nu dat jullie er samen niet uitkomen, dat meningsverschillen escaleren in fikse ruzies of dat jullie elkaar weinig gunnen, maak dan een afspraak voor een gratis 30 minuten liefdesconsult. Wellicht kunnen wij jullie, als objectieve derde persoon, helpen weer een fijne relatie te krijgen. Dat kan in onze relatie therapie praktijk in Haarlem of Hoofddorp.

Over ons

We houden ervan ons te ontwikkelen. Wat we leren van relatie experts passen we toe in ons eigen leven en delen we met liefde. En…beetje lol hebben..

Gerelateerde artikelen

Stoppen of Doorgaan met je relatie

Stoppen of Doorgaan met je relatie

Als je voor de beslissing staat om door te gaan of te stoppen met je relatie, dan wil je dat niet impulsief doen. Er hangt tenslotte nogal wat vanaf. Aandacht voor een 5-tal aspecten in je relatie kan je helpen bij deze beslissing. Als relatie therapeut kunnen we je ook begeleiden in dit proces.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1