Home » Blog » Communicatie problemen » Hoe kan Relatietherapie je helpen wanneer jullie vastzitten in een dilemma?

Hoe kan Relatietherapie je helpen wanneer jullie vastzitten in een dilemma?

door | 16 aug, 2021 | Communicatie problemen

We hebben een dilemma over onze levensstijl en komen er niet uit.

In relaties hebben we vaak te maken met dilemma’s. Zo kwamen ook Mary & Karel met hun dilemma in de praktijk:

Mary was een sociale, vrouw die goed van het leven kon genieten, ze hield van gezellige etentjes, het leven volop vieren, en genoot graag van een lekker glaasje wijn met vrienden. Meestal werden dit er een stuk of 3 tot 4. Ze worstelde al jaren met haar gewicht, sportte en lijnde af en aan, maar genoot teveel van het leven om het lang vol te houden.

Karel was een gedisciplineerde man, sportte veel, at heel gezond, was een man van het woord. Voor hem was het geen probleem om het bij 1 alcoholvrij biertje te houden. Hij vond dat ze zij moest stoppen met drinken, zeker door de week en als zij samen waren. Ook vertelde hij dat hij haar overgewicht niet zo aantrekkelijk vond.

Ze kwamen hier  samen niet uit. Allebei hadden ze al water bij de wijn gedaan: Mary dronk bijna niet meer in zijn gezelschap, Karel zeurde minder (al zag je het nog wel aan zijn blikken). Onderhuids drong dit dilemma steeds verder door in hun relatie.

Dilemma’s gaan over verschillende waarden in koppels.

Stellen willen vaak van ons horen wie er ‘gelijk’ heeft, maar als therapeut gaan wij niet over de inhoud. En in onze ogen bestaat er geen gelijk. Iedereen heeft zijn eigen beleving, normen en waarden en die zijn even belangrijk.

De vraag die we aan koppels stellen, is wel:
– Kan je openstaan/horen wat voor de ander belangrijk is en waarom?
– Welke ‘waarden’ zitten er onder?

Mary vond Gezelligheid/Vrijheid/Overvloed belangrijke waarden. Voor Karel zijn gezondheid/structuur, discipline belangrijk.

Bij een dilemma is het belangrijk een laagje dieper te gaan.

Tijdens de sessies kwamen we een laagje dieper, dan puur de inhoud en bleek dat Karel weleens jaloers is op haar vrije, bourgondische kant en soms bang is, dat zij hem te saai vindt.
Mary had altijd al een hekel aan strakke structuren en vanuit haar rebelsheid zette ze zich tegen hem af. Maar ze erkent ook wel dat ze soms wat meer discipline en structuur kan gebruiken om meer dingen voor elkaar te krijgen.

Dit hielp hen om meer begrip voor elkaar te hebben, te zien waar de aversie vandaan kwam. Het dilemma was niet meteen weg, maar ze konden wel beter de verschillen verdragen. Hoe meer ze ieder beseften dat ze zelf een stukje onvermogen hadden om te leven zoals hun partner, hoe groter de gun-factor naar elkaar toe. Ze ervaarden meer lol en plezier in de relatie. Meer flow.

Dilemma’s kunnen er rond allerlei thema’s spelen, zoals geld, seks, familie of opvoeding.

Hebben jullie daar nu ook last van in je relatie, dan kunnen we jullie als onafhankelijke derde en als professional helpen meer zicht en grip te krijgen op de onderliggende thema’s. Het onzichtbare/ongrijpbare boven tafel krijgen zodat je samen weer “Terug naar de liefde” kunt.

Over ons

We houden ervan ons te ontwikkelen. Wat we leren van relatie experts passen we toe in ons eigen leven en delen we met liefde. En…beetje lol hebben..

Gerelateerde artikelen

Stoppen of Doorgaan met je relatie

Stoppen of Doorgaan met je relatie

Als je voor de beslissing staat om door te gaan of te stoppen met je relatie, dan wil je dat niet impulsief doen. Er hangt tenslotte nogal wat vanaf. Aandacht voor een 5-tal aspecten in je relatie kan je helpen bij deze beslissing. Als relatie therapeut kunnen we je ook begeleiden in dit proces.

lees verder
Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie hangen worden vaak veroorzaakt door 4 negatieve communicatie stijlen: je bent kritisch en aanvalt aan, je bent gemeen, je verdedigt continu en je trekt je terug, je vermijdt. Inzicht en verantwoordelijkheid nemen voor je stijl helpt je beter om te gaan met ruzies of deze te voorkomen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin