Home » Blog » Communicatie problemen » Stoppen of Doorgaan met je relatie

Stoppen of Doorgaan met je relatie

door | 24 sep, 2021 | Communicatie problemen

Stoppen of Doorgaan met je relatie?

Stoppen of doorgaan met je relatie is een hele lastige beslissing, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Een relatie is nooit alleen maar ‘goed’ of ‘slecht’. Je hebt ooit van diegene gehouden of je houdt nog steeds van elkaar. En dat maakt kiezen moeilijk. Het doet me denken aan een nummer van The Clash….

Should I stay or should I go now?
If I go, there will be trouble
And if I stay it will be double
So come on and let me know…

In het werken met relaties hebben we wel een aantal dingen ontdekt die van belang zijn bij die keuze. Je kunt jezelf een aantal dingen afvragen:

Hebben we ongeveer dezelfde waarden en verlangens in ons leven?

Als jij van avontuur houdt en je partner wil liever thuis veilig op de bank zitten of als jij van emotionele gesprekken en diepgang houdt en je partner het liefst van een dolletje, dan krijg je moeilijk de diepgang of luchtigheid waar jij zo naar verlangt. Als er nu te veel verschillende waarden en behoeftes zijn, dan is er te weinig gemeenschappelijkheid en kun je je afvragen of de relatie jou nog dient.  Schrijf eens voor jezelf op welke waarden jij terug wilt zien in je relatie. Wat vind jij belangrijk en wat mis jij in de relatie waar je moeite mee hebt op dit moment. Er is ook een middenweg als ieder een beetje water bij de wijn doet. Je wordt als partner nog uitgedaagd ook😊.

Krijg ik terug wat ik zelf in de relatie stop?

Het valt ons op dat de balans soms zoek is. De ene partner steekt veel meer energie in de relatie dan de ander. Dat kan de ander passief maken, want hij/zij denkt, maar jij doet het toch al

Als jij heel betrokken bent bij de ander en de ander niet bij jou, dan loop je langzaam leeg. Als je vindt dat je relatie niet gelijkwaardig of in balans is en je maakt het niet bespreekbaar, dan is het resultaat dat je wrokkig wordt of je raakt uitgeput en voel je je onbevredigd.

Belangrijk is dus dat je in ieder geval uitspreekt dat je de betrokkenheid van de ander mist en je je nogal eens eenzaam voelt.  Als iemand dat niet kan geven, dan kan je samen kijken hoe diegene dat wel kan. Wat blokkeert je partner? Of misschien kan hij/zij iets anders in de relatie geven, waardoor de relatie toch in balans voelt. Het liefst breng je dat op een integere en liefdevolle manier in. Bijvoorbeeld:

“Lieverd, Ik merk dat ik me de laatste tijd wrokkig voel en snel geïrriteerd raak en dat vind ik niet prettig. Ik stuur je regelmatig een appje en zet een kopje koffie voor jou, maar ik krijg weinig van jou terug en dat maakt me ook verdrietig. Hoe zie jij dat? Herken je daar iets in? “

 Zit je zelf wel lekker in je vel? Vind jij jezelf aantrekkelijk?

‘Ik vind mijn man helemaal niet aantrekkelijk’……zei ze een beetje bozig. Op de vraag of ze zichzelf wel aantrekkelijk vindt, antwoordde ze: Nee, eigenlijk niet.

Vaak als we zelf niet lekker in ons vel zitten, vinden we onze partner ook niet aantrekkelijk. En dat is logisch. We zien de buitenwereld vaak, zoals we ons zelf zien.  Andersom ken je misschien ook wel, dat als jij lekker in je vel zit, dat je de hele wereld aan kan. Je ziet overal overvloed en liefde. Interessant toch?!

Dus als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt en denkt aan het stoppen van de relatie, vraag je zelf af of het niet met jezelf te maken heeft en kijken wat je daaraan kan doen. Bijvoorbeeld wanneer je ontevreden bent op je werk of eigenlijk best moeite hebt met de opvoeding van de kinderen. Deel het met je partner en kijk samen naar een oplossing.

Stoppen of Doorgaan is een proces – neem de ander mee in je proces –

Je besluit niet van de één op de andere dag om te stoppen en weg te gaan. Het is een proces in jou en in de relatie. Als je de ander meeneemt in je twijfels, dan kan er nog iets ten goede veranderen.

Soms hebben we het voorbeeld van onze ouders gekregen om de ander vooral geen pijn te willen doen. We laten liever de dingen doodbloeden, dan de confrontatie aan te gaan. Wanneer je vermijdt gevoelige kwesties uit te spreken, dan helpt dat op de korte termijn. De spanning ebt weg, maar het zorgt ook voor verwijdering en gevoelens van machteloosheid.

Als je dingen eerder uitspreekt is de kans groter dat je nog tot elkaar komt. Dat je helder krijgt of er iets in ‘jou’ zit of in de relatie en wat dat dan is. Maar belangrijker nog: je neemt in ieder geval het heft in eigen handen in plaats van slachtoffer te worden van de situatie.

Kan je op eigen benen staan? Financieel, emotioneel en praktisch.

Als je financieel en emotioneel op je eigen benen staat, dan kun je een zuivere beslissing nemen. Het is moeilijker om jezelf los te maken wanneer je co-dependent of afhankelijk bent van je partner. Je mist dan het vertrouwen om je eigen leven op te bouwen.

Dan is het belangrijk om dat te gaan regelen. Zoek een baan waardoor je ook voor eigen geld kan zorgen. Leer te vertrouwen op je zelf zodat je je eigen koers kunt  varen. Als je de liefde in jezelf (her) ontdekt heb, dan zal je het altijd redden. Samen of alleen.

Kom je er niet uit of lukt je het niet om deze gevoelige kwestie op een bevredigende en fijne manier met je partner te bespreken, roep dan de hulp in van een onafhankelijke derde. Als therapeut bij Terug naar de Liefde, praktijk voor individuele, relatie en gezinstherapie, kijken we graag met je mee en zorgen we voor de juiste begeleiding om dit proces naar tevredenheid af te ronden

 

Over ons

We houden ervan ons te ontwikkelen. Wat we leren van relatie experts passen we toe in ons eigen leven en delen we met liefde. En…beetje lol hebben..

Gerelateerde artikelen

Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie hangen worden vaak veroorzaakt door 4 negatieve communicatie stijlen: je bent kritisch en aanvalt aan, je bent gemeen, je verdedigt continu en je trekt je terug, je vermijdt. Inzicht en verantwoordelijkheid nemen voor je stijl helpt je beter om te gaan met ruzies of deze te voorkomen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin