Home » Blog » Communicatie problemen » 2 meest gemaakte flops, die voor ruzie, afstand en verwarring zorgen

2 meest gemaakte flops, die voor ruzie, afstand en verwarring zorgen

door | 16 sep, 2020 | Communicatie problemen

De 2 meest gemaakte Flops die voor Ruzie, Afstand & Verwarring zorgen:

1. Ja maar….IK.
Als je partner deelt dat hij/zij ergens problemen mee heeft en jij zet er meteen jouw ervaring tegenover, dan voelt je partner zich niet begrepen, erkend, gezien of gehoord. Het gaat dan immers meteen over JOU. Deze reactie zorgt wederom voor een bevestiging van het “niet gezien en gehoord” voelen van je partner als dat vaker in de relatie voorkomt en zorgt voor afstand tussen jullie.

a) Bevestig je partner

Als je meer veiligheid, respect, waardering in de relatie wilt brengen, vervang ” Ja maar,…IK.” dan eens met.. “Ik snap wat je bedoelt. Dit moet pijnlijk voor je zijn”
Je bevestigt, erkent wat de ander zegt, voelt, ervaart. Het is immers zijn/haar ervaring, en die klopt altijd voor diegene. Dat jij het anders ziet/voelt misschien, kan je later vertellen/delen. Iedereen heeft een eigen unieke ervaring.

b) Of stel een vraag

– Snap ik het goed dat…..? Vat samen wat je partner net heeft gezegd en vraag door.
– Kan je me er meer over vertellen?

Nadat je je partner hebt erkend in zijn/haar gevoel, kun je iets zeggen over wat zijn/haar opmerking met jou doet als je “geraakt” wordt. Vertel dit dan eerlijk en oprecht zonder verwijt. Houd het bij jezelf.
Bijvoorbeeld: “Als je dit zo zegt, voel ik me aangevallen, onzeker, alsof ik niet goed ben,
en heb ik de neiging om terug te slaan”.

2. Ja, maar….TOEN.
Als je partner bijvoorbeeld voorstelt om iets leuks te gaan doen, meteen zeggen: “Ja, maar toen was het ook niet leuk ….of Ja, maar toen, deed jij dat ook”.

Hiermee grijp je steeds terug naar het verleden en slaat de positieve energie als het ware meteen dood. De relatie krijgt geen kans om weer te gaan bloeien en groeien.

Wat je misschien wel bedoelt is dat je het lastig vindt om vertrouwen te hebben in elkaar. Dan is beter te reageren met: “Ik vind het lastig om vertrouwen te hebben, in…..

Het is belangrijk om je ware gevoel te uiten en dan kun je daar een goed gesprek over hebben. Wat je niet prettig vond/vind als je samen iets leuks onderneemt en hoe je elkaar daarin kunt vinden?

Als het oké is wat je voelt en dat je mag zijn wie je bent en dat kan uiten naar elkaar, dan ontstaat er een veilige verbinding.

Kijk of je ook kan beginnen met iets waarderends te zeggen. Bijvoorbeeld: “ik vind het fijn dat je voorstelt om weer wat samen te doen, ik vind het alleen moeilijk te vertrouwen dat je het dan ook echt doorzet.

Dus probeer te verwoorden wat je partner tegen je zegt, toon begrip door zijn /haar perspectief mee te nemen en benoem wat het met jou doet.

 

Over ons

We houden ervan ons te ontwikkelen. Wat we leren van relatie experts passen we toe in ons eigen leven en delen we met liefde. En…beetje lol hebben..

Gerelateerde artikelen

Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie

Ruzie in je relatie hangen worden vaak veroorzaakt door 4 negatieve communicatie stijlen: je bent kritisch en aanvalt aan, je bent gemeen, je verdedigt continu en je trekt je terug, je vermijdt. Inzicht en verantwoordelijkheid nemen voor je stijl helpt je beter om te gaan met ruzies of deze te voorkomen

lees verder
Stoppen of Doorgaan met je relatie

Stoppen of Doorgaan met je relatie

Als je voor de beslissing staat om door te gaan of te stoppen met je relatie, dan wil je dat niet impulsief doen. Er hangt tenslotte nogal wat vanaf. Aandacht voor een 5-tal aspecten in je relatie kan je helpen bij deze beslissing. Als relatie therapeut kunnen we je ook begeleiden in dit proces.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin