Koppigheid kan een grote rol spelen in relaties. Je kent het vast wel: je partner houdt halsstarrig vast aan zijn of haar standpunt, terwijl jij zeker weet dat hij of zij beter zou moeten weten. Hoe meer je aandringt, hoe meer weerstand je ervaart. “Oh, wat ben je toch koppig!” En voor je het weet, ontstaat er een conflict.
Koppig gedrag kan zorgen voor meer afstand en onbegrip in een relatie. Het ontstaat vaak wanneer een van beide partners zich niet gezien of gehoord voelt. Dit leidt ertoe dat de ander ook koppig wordt, waardoor jullie in een vicieuze cirkel belanden.
Toch heeft koppigheid niet alleen nadelen. Soms is het een manier om moeilijke gevoelens te vermijden, zoals de angst om fouten toe te geven.
Joan, een vrouw die moeilijk tegen feedback kon, voelde zich direct aangevallen als haar partner kritiek uitte. Die triggerde bij haar de overtuiging dat ze ‘het nooit goed deed’. Haar reactie? Boos worden, ontkennen of de schuld bij haar partner leggen. Pas toen we hier in therapie mee aan de slag gingen, werd duidelijk dat ze dieperliggende onzekerheden had. Een simpele geruststelling als “Je hebt niets fout gedaan” hielp haar ontspannen, waardoor de communicatie verbeterde.
Als je merkt dat je partner moeilijk tegen feedback kan, probeer dan ook iets liefdevols of waarderends te zeggen. Zo voorkom je dat koppigheid een muur opwerpt tussen jullie.
Hoewel koppigheid vaak tot problemen leidt, kan het ook een kwaliteit zijn. In sommige gevallen betekent het dat iemand vasthoudt aan een belangrijk principe of hoger doel. Zo kon ik de koppigheid van Joan achteraf waarderen, omdat ze geen genoegen nam met middelmatigheid in onze relatie.
Voel jij ook dat er meer in je relatie zit dan er nu uitkomt? Dan kan het helpen om op een gezonde manier met koppigheid om te gaan.
Veel koppels veranderen een gesprek onbewust in een discussie waarin het draait om gelijk krijgen. Probeer in plaats daarvan echt te luisteren naar je partner.
Als je partner iets deelt, laat dan eerst merken dat je hem of haar begrijpt. Zeg bijvoorbeeld: “Ja, dat herken ik” of “Ah, ik snap dat dat niet fijn is voor jou”. Dit helpt om koppigheid te verminderen.
Door je partner actief te laten merken dat je luistert, voelt diegene zich gehoord en begrepen, wat koppigheid kan verzachten.
Als je beseft dat jouw woorden of gedrag je partner pijn hebben gedaan, durf dan excuses aan te bieden. Dit doorbreekt de weerstand en zorgt voor meer verbinding.
Soms is vasthoudendheid waardevol, maar het kan ook voortkomen uit angst of onzekerheid. Onderzoek waarom jij of je partner zo koppig reageert en probeer hier met liefde en begrip naar te kijken.
Soms is koppigheid nodig om voor je relatie te vechten. Dit kan betekenen dat jullie andere verlangens of behoeften hebben die niet makkelijk te overbruggen zijn. Door hierover open te praten en de spanning te laten zakken, ontstaat er juist weer ruimte om elkaar opnieuw te vinden.
Kom je er samen niet uit? Dan kan een onafhankelijke relatietherapeut helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken.
Leuk detail: als je ‘koppig’ opzoekt in Google, kom je vooral artikelen tegen over de koppigheidsfase van kleuters. En eerlijk? Koppigheid in relaties heeft ook iets kinderlijks. Soms is het goed om er gewoon om te lachen!
Blijven jullie vastzitten in koppigheid? Bij Terug naar de Liefde in Haarlem helpen we koppels om beter met relatieproblemen om te gaan. Neem contact op en ontdek hoe jullie samen weer liefde en verbinding kunnen ervaren.
Als je voor de beslissing staat om door te gaan of te stoppen met je…
Wanneer je een dilemma hebt met je partner en er samen niet uitkomt dan zorgt…
Ruzie in je relatie hangen worden vaak veroorzaakt door 4 negatieve communicatie stijlen: je bent…
Voel je je eenzaam in je relatie? Goed mogelijk dat jullie allebei een andere taal…
Als je partner niet mee wil naar relatie therapie heeft dat vaak met angst voor…
2 flops en tips om je communicatie te verbeteren. Verwoorden-begrip tonen- gevoel benoemen