Help, mijn partner wil niet mee naar relatietherapie! Plus 3 tips die voor een veilig gevoel zorgen zodat de kans groter is dat je partner meegaat.
Als je partner niet open staat voor relatietherapie, dan lijkt dat misschien onwilligheid of koppigheid. Maar meestal is het een teken dat hij/zij het te spannend vindt. Voor de leesbaarheid gebruiken we als partner “je man”, maar het kan net zo goed andersom zijn!
Misschien zit er wel angst onder het gedrag van je partner. Dan heeft het geen zin om de druk te verhogen (door boos te worden, te gaan pushen), dat werkt zelfs averechts en gaat hij nog meer in de weerstand. Het heeft meer zin om je partner een veilig gevoel te geven en te vragen of hij het misschien spannend vindt en daaraan toe te voegen dat je dat zelf in ieder geval wel vindt en dat je het heel fijn zou vinden als hij mee zou willen komen. Je doet dan een appèl op hem en dat kan net voldoende zijn. De relatie therapie begint eigenlijk al in die fase.
Vaak is er al een gevoel van het ‘nooit goed (genoeg) kunnen doen’. Dit zien we over het algemeen meer bij mannen bij dan bij vrouwen. Vraag het maar eens aan je man: “heb jij het gevoel dat je het nooit goed kan doen bij mij?”. Ik ben benieuwd wat hij dan zegt!
Relatietherapie is natuurlijk best spannend, want dan gaat het:
A/ Over gevoelens: iets wat één van de partners sowieso liever vermijdt? en nog meestal pijnlijk ook. Bij stellen die problemen met elkaar hebben, kunnen er allerlei (verlies/rouw) gevoelens van teleurstelling, verdriet, boosheid op elkaar gestapeld zijn. Wij, mensen, gaan daar liever niet naar toe.
B/ Kan je het gevoel krijgen dat je het niet goed doet. Daarom praten wij ook nooit over goed of fout. Geen enkel gedrag is goed of fout (daarmee creëer je namelijk meteen een ‘weegschaal’, 2 kampen). Het gaat veel meer over: welk gedrag is fijn en welk gedrag is niet fijn? Welk gedrag is helpend voor jou en de relatie? En welk gedrag is niet helpend voor jou en de relatie.
Hoe zou het zijn om in je relatie vanaf nu de woorden goed of fout te schrappen, maar te vervangen voor fijn of niet fijn, helpend of niet helpend? Vaak als je zelf ‘bestraffend/ corrigerend’ bent opgevoed, ga je ook zo met jezelf om. We zijn geneigd, sowieso in deze maatschappij om over goed of fout te spreken. Hoog of laag cijfer. Rode kaart of gele kaart.
Tot slot geven we je 3 tips die voor een veilig gevoel kunnen zorgen en je partner een beetje ontspannen. Wellicht nieuwsgierig wordt en toch meegaat.
1) Kies een goed moment. Soms kan dat heel lastig zijn, als je van binnen al bijna ontploft. Maar vraag aan je partner: ‘heb je even ruimte/tijd’. Of maak eerst een wandelingetje, zorg dat je partner ruimte heeft, dan is er al meer ontspanning.
2) Haal de druk eraf dat hij de enige man is. B.v. door voor te stellen om met zowel een man (Chris) en vrouw (Joan) af te spreken. Mannen ervaren het soms fijn, dat er ook mannelijke therapeut bij is, dat voelt vaak veiliger. Iets anders wat de druk verlaagt is een kennismaking sessie van 30 minuten voor te stellen. Je geeft hem hiermee ook een keuze in plaats van dat het een ‘moetje’ is.
3) Raak hem aan. Aanraking: even een hand op een knie, schouder, arm, geeft een veilig, verbonden gevoel. Als iemand het heel druk heeft en veel in zijn hoofd zit of eigenlijk een beetje bang is, dan kan dat helpen om te ontspannen. Overigens heb ik dit van Chris geleerd als vrouw?.
We hebben al veel mailtjes ontvangen, dat na deze 3 tips partners ineens wel open staan voor relatiegesprekken. Hoe hoopgevend is dat?
0 Reacties